PATIENTS TREATED

Monday, April 04, 2011

nokia n8 quick review


harini ak nak cer sket reason ak beli henpon ni

NOKIA N8

henpon yang ak dah guna selama 2 bulan lebih sejak 26/1 ritu
lepas jek ak beli hp ni, ramai yg tanya kat ak
apsal ak beli N8? kenapa tak beli iphone 4 ke, HTC Desire ke, SE vivaz ke?

ni la hp nya. kesayanganku~

ada 3 homescreen

napa ak beli n8? senang jek nak jawab soklan ni

12 MP camera dengan biggest sensor ever used in hp (1/1.83)
Carl Zeiss optic

tak percaya? buktinya :)

klik pic tuk full size. fokus kat lebah bunga uh. terbaek ah detail dia!

amik gambar section? no hal
btw, ni gambar nerve bundle stain with osmic acid

OS Symbian ^3

sapa kata symbian tak best? lagi lagi symbian 3. 
memang banyak improvement ah dari symbian ^1 / S60-5th edition
update un banyak

n apdet yg paling ak x sabar2 is new UI of symbian ^3
insyaAllah updet PR3.0 summer ni

menu dengan button baru

Ovi Store ngan Ovi Maps : Free Navigation. Forever!

ovistore ni sama ah fx dia ngan android market
memang bnyk apps. yg free dan juga berbayar
ovi maps? dah nama un maps, nmpk sgt la fx dia gps en?
yg bestnya ovimaps ni, x kena charge oh cam map yg ada kat OS lain~

Komuniti N8 Malaysia 

wah3. siap ada fan fbuk uh! apa fx dia?
ha. sini la seme user donlod game2 + apps free
apa jek yg user android + iphone kena byr, kami dpt pree :D

USB on the go n HDMI port

ini memang terhebat.
cuba stori kat ak hp mana lagi yang bole connect pdrive trus ke hp?
yg bole connect ngan wireless/cord mouse n keybod?
yg bole connect fan laptop (!) ?
HDMI port pulak bole connect fon ke tv.
tadek en?

ini kabel hikmat. usb-on-the-go

test ngan tetikus

test ngan kipas laptop lak

kalo tambah keybod, jadi la mini computer!

sebenarnya ada bnyak ag kelebihan hp ni

AMOLED capacitive touchscreen (16M colours) : save energy, bright colours
support multi touch (ala2 iphone)
fm transmitter (bole wat radio seniri woo)
Gorilla glass (calar? kirim salam)
16 GB internal (mem card up to 32GB : total 48GB)
video + photo editor (lbih kurang cam MicOffice Pic Manager + Movie Maker)
flash lite 4.0 (support flash kat browser : iphone un tadek :P)

konklusinya, N8 ni cam 
PSP + camera HD + MP3 + MP4 + mirror + mini laptop
memang puas hati lah!

vid promo. tehee


nota kakikukaku : ak tak keje tuk nokia eh. dapat komisen un idak :P

2 sticky notes:

soleheen_D said...

budak dorm ak 2 org pkai ..xD...so ak agak familir gak dgn bnd ni..hehe

mekanikaEVO said...

dak dorm ko pkai. ko x pkai lak? hehe